ДОМАШНЄ НАСИЛЛЯ - ЯК СКОРИСТАТИСЯ ПРАВНИЧОЮ ДОПОМОГОЮ.

Які правничі послуги можуть отримати постраждалі від домашнього насильства

   Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

   Задля боротьби з насильством проти жінок та захисту постраждалих 01 листопада 2022 року в Україні набрала чинності Стамбульська конвенція (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами). Цей документ держава ратифікувала 20.06.2022 Законом України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами». Конвенція спрямована на захист, запобігання та протидію насильству, дискримінації стосовно жінок та домашньому насильству.

   Відповідно до ст. 57 Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція), сторони забезпечують право на правову допомогу та безоплатну правову допомогу постраждалим відповідно до національного законодавства. Згідно з п. 22 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу.

   Забезпечення права на представництво потерпілої особи адвокатами системи безоплатної правничої допомоги є одним із елементів потерпілоорієнтованого підходу. Таке право закріплено міжнародними стандартами, визначеними у ч. 1 ст. 13 Директиви Європейського Парламенту та Ради Європи 2012/29/ЄС від 25.10.2012 про встановлення мінімальних стандартів щодо прав, підтримки та захисту потерпілих від злочинів, якою передбачено, що держави-члени повинні забезпечити постраждалим особам доступ до правової допомоги, якщо вони мають статус сторони кримінального провадження. Умови або процесуальні правила, за яких постраждалі особи мають доступ до правової допомоги, визначаються національним законодавством.

 Координаційним центром з надання правничої допомоги розроблену інформаційну листівку з переліком правничих послуг, які можуть отримати постраждалі особи та описом порядку звернення до системи надання безоплатної правничої допомоги.

Прокурор Жмеринської окружної прокуратури  Оксана МУЛЯР