ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ - АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ СЬОГОДЕННЯ.

Питання профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням харчових продуктів залишається актуальним

 

З метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в районі Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук. Насамперед риба, придбана на стихійному ринку, несе потенційну небезпеку для здоров’я, а інколи і життю споживача, оскільки така риба не проходить належної ветеринарно-санітарної перевірки представниками Держпродспоживслужби.

Оскільки недобросовісні громадяни можуть збирати та реалізовувати рибу, зібрану із місць масового мору, закликаємо утриматися від придбання, зокрема, свіжо виловленої риби «з рук». Така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Одним із найбільш небезпечних наслідків вживання такої риби в їжу може бути захворювання на ботулізм.

Реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Довідково. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неякісно приготованих і збережених консервах. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися за анаеробних або близьких до анаеробних умов без попередньої достатньої термічної обробки. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

Захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин після вживанні їжі, забрудненої токсином, але інкубаційний період може бути від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, аніж лікувати. Бережіть себе та своїх рідних, близьких та оточуючих!

Питання профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням харчових продуктів завжди залишається актуальним.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області